De Correspondent lanceert officiële website

Ruim 20.200 leden sloten zich op voorhand aan

30 SEPTEMBER 2013, AMSTERDAM
Samenvatting
Op maandag 30 september lanceert De Correspondent haar officiële website. Onder anderen Jelle Brandt Corstius, Femke Halsema, Arnon Grunberg en David Van Reybrouck schrijven voor de site, die opgericht is door Rob Wijnberg en ontwikkeld door ontwerpbureau Momkai. De crowdfundingsactie leidde tot een wereldrecord in de journalistiek: in acht dagen meldden 15.000 leden zich aan. Nu zijn het er 20.200. Het is een plek waar leden hun favoriete correspondenten kunnen volgen en bijdragen aan verhalen.

Op maandag 30 september is de officiële website van De Correspondent (www.decorrespondent.nl) gelanceerd. De Correspondent is een website voor kwaliteitsjournalistiek die context en verdieping bij het nieuws biedt. Het is een initiatief van filosoof en voormalig nrc.next-hoofdredacteur Rob Wijnberg (1982).

Op 18 maart 2013 startte hij samen met andere makers en meedenkers, waaronder Jelle Brandt Corstius, Femke Halsema en Arnon Grunberg een crowdfundingsactie om binnen dertig dagen 15.000 leden te werven. Al na acht dagen meldden zich genoeg leden om te kunnen beginnen. Nooit eerder wist een journalistiek experiment - waar ook ter wereld - door middel van crowdfunding zo’n bedrag bij elkaar te krijgen. Op 30 september, de dag van de lancering, bedraagt het ledenaantal meer dan 20.200.

Rob Wijnberg is zelf hoofdredacteur. De uitgever is voormalig chef internet van NRC Media Ernst-Jan Pfauth (1986). Hoofdontwerper Harald Dunnink (1981) heeft met zijn bureau Momkai als mede-oprichter decorrespondent.nl ontwikkeld. Door de nauwe samenwerking van ontwerpers, programmeurs en journalisten hoopt De Correspondent nieuwe journalistieke vormen uit te vinden.

De site wordt continu verbeterd en is in principe nooit af. In deze eerste versie is het voor leden mogelijk te reageren op en bij te dragen aan artikelen, een profiel aan te maken en artikelen te bewaren, artikelen te delen via sociale media en e-mail en te kiezen welke correspondenten zij volgen en welke niet.

Voor leden van De Correspondent bestaat de hoofdpagina uit twee delen: iedere ochtend om zes uur verschijnt een selectie vijf artikelen. Alle leden krijgen deze te zien - ongeacht hun interesse in een bepaald onderwerp of een bepaalde correspondent. Daarnaast zien de leden een gepersonaliseerde stroom van berichten, die bestaat uit updates en nieuwe artikelen van de correspondenten die de lezer heeft gekozen om te volgen. Alle correspondenten hebben een persoonlijke pagina - een 'tuin' - waarop ze hun verhalen, oproepen, updates en aanbevelingen plaatsen en waar ze in gesprek gaan met de leden.

In juli maakte De Correspondent de vaste redactie bekend. Deze redactie bestaat uit schrijvende correspondenten Lynn Berger (Technologie, Cultuur & Clichés), Rutger Bregman (Vooruitgang), Maurits Martijn (Technologie & Surveillance), Vera Mulder (Maatschappij, Gedrag & Groepen), Dimitri Tokmetzis (Data & Transparantie), Tomas Vanheste (Europa tussen macht en verbeelding), Maite Vermeulen (Conflict & Ontwikkeling) en hoofdredacteur Rob Wijnberg, uitgever Ernst-Jan Pfauth, beeldredacteur Sterre Sprengers, videoredacteur Jos de Putter, eindredacteur Andreas Jonkers en redactie-assistent Milou Klein Lankhorst.

Deze vaste redactie zorgt, naast freelance correspondenten, voor dagelijks nieuwe artikelen op de website. Freelancers die zich hebben aangesloten zijn Hassan Bahara (Nederland van nu), Jelle Brandt Corstius (Nieuw Nederland), Joris van Casteren (Buitengewoon & Buitenaards leven), Ewald Engelen (Financiële Sector & Schaduwelites), Arnon Grunberg (Hotelmens), Femke Halsema (Politiek, Criminaliteit & Populaire Cultuur), Nina Polak (Televisie, Games, Films & Literatuur), David Van Reybrouck (Democratie, Cartografie & Conflictanalyse), Monique Samuel (Arabische revoluties & het Midden-Oosten), Karel Smouter (Migratie & Asiel), Johannes Visser (Onderwijs), Daan Windhorst (Satire) en Dick Wittenberg (Ongelijkheid, Globalisering & Armoede). Bahara, Polak en Samuel schrijven in het kader van een samenwerking met De Groene Amsterdammer voor De Correspondent. Het aantal correspondenten zal in de toekomst blijven toenemen.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie en/of een interview met hoofdredacteur Rob Wijnberg, uitgever Ernst-Jan Pfauth of een andere correspondent, kunt u contact opnemen met Milou Klein Lankhorst via milou@decorrespondent.nl of 06 42146898. Voor meer informatie zie ook www.decorrespondent.nl.
Citaten
"The world of news is crying out for intelligent re-invention and The Correspondent promises a raft of innovations in this direction." Alain de Botton
"That's it. I'm declaring De Correspondent the most interesting journalism start-up I have read about in 2013." Jay Rosen
berichten