Online platform De Correspondent begint uitgeverij, eerste boek komt 15 september uit
Op maandag 15 september verschijnt het boek Gratis geld voor iedereen. En nog vijf grote ideeën die de wereld kunnen veranderen door Rutger Bregman.
04 AUGUSTUS 2014, AMSTERDAM
Samenvatting
Op 15 september verschijnt Gratis geld voor iedereen, het nieuwe boek van Rutger Bregman. Het is het eerste boek dat door De Correspondent zelf wordt uitgegeven. Niet alleen zal de digitale prijs fors lager liggen dan gebruikelijk (7 euro); iedere lezer mag digitale exemplaren uitlenen aan vrienden. Bovendien krijgt de auteur vijftig procent meer betaald dan gebruikelijk.1,3 miljoen lezers
Sinds de lancering van De Correspondent schrijft correspondent Vooruitgang Rutger Bregman over de noodzaak van utopisch denken. Het probleem is niet dat we het niet goed hebben, het probleem is dat we niet weten hoe het beter kan, is zijn stellige overtuiging. In deze tijd, met koopkracht als laatste ideaal, schetst hij nieuwe vergezichten. Van een basisinkomen voor iedereen tot een werkweek van vijftien uur, van een wereld zonder grenzen tot een wereld zonder armoede. Bregmans stukken werden door 1,3 miljoen mensen op decorrespondent.nl gelezen.
Hoe het tot stand kwam
‘Begin dit jaar vertelde Rutger dat hij de zes grootste ideeën die hij voor De Correspondent ontwikkelde verder zou willen uitwerken in een boek’, vertelt uitgever Ernst-Jan Pfauth. ‘Toen dachten wij: laten we dat dan zelf uitgeven. Want een boek is een logische volgende stap in het journalistieke proces dat we voor ogen hebben, namelijk dat een correspondent zijn tuin gebruikt om samen met leden te bespreken en die vervolgens te verwoorden in diepgravende artikelen, een documentaire - zoals hij voor Tegenlicht deed - en nu dus een boek.’’
Een nieuw uitgeefmodel
Met deze uitgave introduceert De Correspondent een nieuw uitgeefmodel, waarbij de prijs van het ebook een flink stuk lager ligt dan gebruikelijk is en de auteur een hoger percentage royalty’s ontvangt. Dit zijn de drie belangrijkste uitgangspunten van het nieuwe verdienmodel:
1. Het ebook is 60 procent goedkoper dan het papieren boek
Hoewel het lastig is om ebooks betaalbaar uit brengen - want je maakt er structureel minder winst op - is dit een onvermijdelijke ontwikkeling. Hoge ebookprijzen stimuleren lezers om op zoek te gaan naar gratis alternatieven. Daarom experimenteren we bij De Correspondent nu met een flink lagere prijs.
2. Het ebook is deelbaar, want er zit geen beveiliging op
De beveiliging van ebooks is met een paar klikken gekraakt en verhindert lezers een ebook uit te lenen aan vrienden. Bovendien ligt het percentage illegale ebooks van alle Nederlandse ebooks ergens tussen de 85 en 95 procent, dus in die zin valt er alleen maar te winnen. De Correspondent is ervan overtuigd dat het bij boeken en ideeën eerst om de verspreiding gaat, en dan pas om de winst.
3. De auteur krijgt een hoger honorarium dan gebruikelijk
Volgens het standaard boekcontract krijgt de auteur 10 procent van btw-vrije verkoopprijs van het papieren boek overgemaakt als royalty's. We hebben de royalty's op het papieren boek met 50 procent verhoogd naar 15 procent. Het standaardroyaltypercentage voor ebooks is 25 procent, dat houden we ook aan.
Lezers kunnen de boeken direct voorbestellen op kiosk.decorrespondent.nl, of naar hun vertrouwde boekhandel lopen, waarvan De Correspondent een overzicht publiceerde op boekhandelkaart.nl.
Over de auteur
Rutger Bregman (1988) studeerde geschiedenis aan de universiteiten van Utrecht en Los Angeles. In 2012 publiceerde hij Met de kennis van toen;een jaar later volgde het veelgeprezen De geschiedenis van de vooruitgang (bekroond met de Liberales-prijs voor het beste boek van 2013). Sinds september 2013 schrijft hij voor het online journalistieke platform De Correspondent. Zijn artikel over het basisinkomen werd online al honderdduizenden keren gelezen, genomineerd voor de European Press Prize en overgenomen door de Amerikaanse krant The Washington Post. In februari 2014 stond Bregman centraal in zijn Tegenlicht-documentaire: ‘De noodzaak van een utopie’.
Noot voor redactie
Voor meer informatie en/of een interview met auteur Rutger Bregman, hoofdredacteur Rob Wijnberg of uitgever Ernst-Jan Pfauth, kunt u contact opnemen met Milou Klein Lankhorst via milou@decorrespondent.nl of 06 42146898. Voor meer informatie zie ook www.kiosk.decorrespondent.nl.
Relevante links
Citaten
"Houd de geest lenig, schuif het denkraam open en betreed de utopie van Bregman. Utopie? Nee, een werkelijkheid waar ik morgen in wil leven." Adriaan van Dis
"Investeren in nieuwe dromen, dát is ons nieuwe kapitaal. Bregman begint alvast." Daan Roosegaarde
"Vrijdenken, dwars op de tijdgeest, vergt moed en creativiteit. Bregman bezit beide in overdonderende mate." Femke Halsema
"Moet de wereld slecht zijn om ‘m te kunnen verbeteren? Dan hebben we een probleem, want er gaat objectief veel goed. Rutger Bregman laat zien hoe je aan vooruitgang kunt werken in een samenleving die al veel bereikt heeft." René Gude, denker des vaderlands
"Ik schrijf nooit flaptekstquotes, Rutger. Goede wijn behoeft geen krans. De mensen moeten jou lezen, niet mij. Je schreef namelijk echt een snedig, bevlogen en broodnodig boek. Daarom: geen lof, maar dank." David Van Reybrouck